کد خبر : 150811
تاریخ انتشار : سه شنبه 16 آذر 1400 - 15:14

«آجر منقوش شهر تپه» با نقوش تزیینی قالب‌زده گیاهی و هندسی

«آجر منقوش شهر تپه» با نقوش تزیینی قالب‌زده گیاهی و هندسی

آجر نقش برجسته شهر تپه چاپشلو درگز از دیگر ثبت‌ شده‌های میراث فرهنگی خراسان رضوی در سال ۹۷ است؛ این آجر از جنس سفال با خمیره قرمز روشن و نقوش تزیینی قالب‌زده گیاهی و هندسی است. به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، یکی از آثار به‌دست آمده در کاوش‌های سال ۱۳۸۸ اداره کل میراث فرهنگی خراسان

«آجر منقوش شهر تپه» با نقوش تزیینی قالب‌زده گیاهی و هندسی
آجر نقش برجسته شهر تپه چاپشلو درگز از دیگر ثبت‌ شده‌های میراث فرهنگی خراسان رضوی در سال ۹۷ است؛ این آجر از جنس سفال با خمیره قرمز روشن و نقوش تزیینی قالب‌زده گیاهی و هندسی است.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، یکی از آثار به‌دست آمده در کاوش‌های سال ۱۳۸۸ اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی در محوطه باستانی شهر تپه، آجر منقوشی است از جنس سفال با خمیره قرمز روشن و نقوش تزیینی قالب‌زده گیاهی و هندسی به طول ۶۳ سانتی‌متر و عرض ۴۲ سانتی‌متر که متعلق به دوره اشکانی است.
دشت درگز در شمال شرقی ایران به علت موقعیت مکانی خود به عنوان یکی از دروازه‌های ارتباطی بین فلات ایران و آسیای مرکزی به‌ویژه در دوره اشکانی از اهمیت فراوانی برخوردار است.
به عقیده برخی محققان، دشت درگز مسیر ورودی اولیه پارتیان به فلات ایران بوده که تعدّد محوطه‌های مربوط به دوران اولیه اشکانی در این دشت می‌تواند مؤید این نظر باشد. محوطه باستانی شهرتپه، شهری برج و بارودار و با وسعتی بیش از ۶۰ هکتار است که به عنوان وسیع‌ترین محوطه دوره اشکانی دشت درگز، توجه بسیاری از پژوهشگران را به خود جلب کرده و بر این اساس کاوش‌هایی در آن صورت گرفته است.
محوطه باستانی شهر تپه در بخش چاپشلو از شهرستان درگز واقع شده است. با توجه به این‌که محوطه مذکور براساس شواهد مادی، استقراری تک دوره‌ای و مربوط به دوره اشکانی بوده، همچنین ویژگی‌های شهری، موقعیت محیطی و زمین سیمای محوطه و ارتباط آن با مواضع محیط پیرامونی آن، برخی از پژوهشگران شهرتپه را با «شهر دارا» ی ذکر شده در متون تاریخی که اشکانیان در آغاز به قدرت رسیدنشان به بزرگداشت داریوش سوم برپا ساختند، یکی می‌دانند.
تزیینات این آجر منقوش شامل یک گل زنبق در وسط و دو نیمه از گلی احتمالا شبیه به قاصدک در دو طرف آن است. لبه‌ی بالا و پایین آجر با ردیفی از بیضی‌های نیم‌کروی که هرکدام با دو خط عمودی از یکدیگر جدا شده‌اند، تزیین شده است. در دو طرف گل میانی با موتیف پرکننده‌ای با دو سر مارپیچ ایجاد شده است. نمونه‌های قابل مقایسه با این آجر در بقایای یافت شده از کاوش‌های نسا در عشق‌آباد با طرحی ساده‌تر و کم کارتر دیده می‌شود.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

رمان

خرید چرخ دستی حمل بار از تولید کننده

تدریس خصوصی زبان آلمانی در منزل

آموزش چسباندن زيرنويس

همه چیز درباره رپرتاژ

تور کربلا

تبلیغات در ایتا

خرید رپورتاژ آگهی

مایکروسافت  شیائومی  سامسونگ  گوشی  مارک  اینتل  گواهینامه  قرمز  گورمن  تبلت  آیفون  طراحی  لایکا  تایوان  یوتیوب  دوربین  اندروید  تاشو  چین  گلکسی  پیکسل  ساعت  ای‌بی  هوشمند  سطح  جدید  شرکت  معرفی  تجاری  طرح